1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak wątroby HCC |
Ola Olka
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 4954
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-06-11, 14:34 Temat: Rak wątroby HCC |
SoniaG napisał/a: | Ciężko mi w takie coś uwierzyć, ona normalnie pracuje i żyje, a tu takie diagnozy. | Tu nikt nie diagnozuje bo nie jesteśmy lekarzami. marzena66 przedstawiła ci tylko interpretację wyników które zamieściłaś i odpowiedziała na twoje pytania.
Bardzo to przykra sytuacja - szczególnie że jakiś czas był spokój i wydawało się że jest dobrze. Niestety w opisach badań pomimo że z różnych ośrodków widać że są zmiany nowotworowe w różnych częściach organizmu które oceniono jako progresję raka wątroby. W takim stanie choroba nie jest już do wyleczenia - może do zahamowania na jakiś czas - nie wiem. Mama może nie mieć na dziedzisiejszy dolegliwości utrudniających jej normalne funkcjonowanie ale to się może z dnia na dzień zmienić.
Niestety i ja nie mogę napisać ci nic bardziej pocieszającego, życzę aby ten obecny stan mamy trwał jak najdlużej ale przygotuj się i na trudniejszy czas.
Pozdrawiam serdecznie |
Temat: Rak wątroby HCC |
Ola Olka
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 4954
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-06-06, 07:20 Temat: Rak wątroby HCC |
SoniaG witaj na forum. Bardzo mi przykro z powodu choroby mamy. SoniaG napisał/a: | moja mama miała guza wątroby 15x16 cm, | Kiedy była ta operacja? jaki rodzaj raka stwierdzono? Masz może badania histopatologiczne z tego czasu? SoniaG napisał/a: | Mama ma 5 przerzutow | Gdzie te przerzuty? I jak je stwierdzono? Przy badaniach kontrolnych? SoniaG napisał/a: | Znalazłam lekarza który zaproponował dla mamy leczenie Sorafenibem. |
Cytat:
Sorafenib jest jedynym – jak dotychczas – lekiem, dla którego w 2 badaniach III fazy wykazano wpływ na wydłużenie czasu całkowitego przeżycia u chorych z zaawansowanym rakiem wątrobowokomórkowym. Sorafenib to drobnocząsteczkowy inhibitor kinaz tyrozynowych, który charakteryzuje się aktywnością antyangiogenną i antyproliferacyjną. Kluczowe znaczenie ma rozpoczynanie terapii tylko u chorych będących w dobrym stanie ogólnym i mających odpowiednią wydolność wątroby, ponieważ sorafenib może wpływać na pogorszenie stanu sprawności i jakości życia chorych. Sorafenib stosowany uzupełniająco po resekcji lub ablacji o charakterze radykalnym nie wpływa poprawę rokowania. Obecnie trwają zaawansowane badania kliniczne nad wykorzystaniem immunoterapii w postaci niwolumabu u chorych na raka wątrobowokomórkowego po wcześniejszym podaniu sorafenibu. Wniosek o rozszerzenie wskazań dla niwolumabu jest aktualnie poddawany ocenie przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). Ciekawe wyniki dotyczące skuteczności immunoterapii w zaawansowanym raku wątrobowokomórkowym przedstawiono podczas ASCO 2017.
źródło: https://www.zwrotnikraka....uty-do-watroby/ |
SoniaG napisał/a: | Czy sorafenib jej pomoże? | Tego nie możemy powiedzieć, za mało podałaś informacji o stanie zaawansowania choroby. Jeżeli lek bedzie podawany jako leczenie paliatywne (co podejrzewam) to mamy nie wyleczy, może natomiast przedłużyć jej życie.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|